De ultieme gids voor video marketing

Image of Hanno Driesser
Hanno Driesser
- Leestijd 13 minuten -

Ontdek alles wat je moet weten om aan de slag te gaan met videomarketing, van het ontwikkelen van een strategie en het bepalen van welke videotypes je moet maken tot het distribueren en analyseren van je content.

Video is een ongelooflijk krachtig medium dat het gemakkelijker dan ooit maakt om op grote schaal emoties op te roepen en menselijke verbindingen te leggen. Voor organisaties die voornamelijk aan andere bedrijven verkopen, is B2B-videomarketing een ongelooflijk effectieve tactiek gebleken om potentiële klanten te bereiken, te onderwijzen en te 'nurturen'.

En iedereen maakt door gebruikers gegenereerde content, deelt deze en, belangrijker nog, kijkt ernaar. Van tieners op TikTok tot merken die Super Bowl-advertenties van miljoenen dollars maken, video is echt overal.

Wat is videomarketing?

Videomarketing is een digitale strategie die gebruikmaakt van de kracht van video om een ​​publiek aan te trekken, te betrekken en om te zetten in prospects of klanten.

Bedrijven, ook wel videocontentmarketing genoemd, gebruiken steeds vaker video in elk deel van de marketingtrechter om doelgroepen tijdens het hele klanttraject te bereiken.

Download een PDF versie van de gids

 

Voordelen van videomarketing

Videomarketing is tegenwoordig een rage, maar heb je je afgevraagd waarom zoveel bedrijven op de spreekwoordelijke kar zijn gesprongen?

Het is bewezen dat video het verkeer, de betrokkenheid en het aantal conversies verhoogt, maar dat is niet alles. Het is een waardevol contentformat met veel voordelen .

Met video kun je:

 • Versnel van de omzetgroei van je bedrijf
 • Beïnvloeden van 'buyers' met video's die zijn ontworpen om hen te helpen beslissingen te nemen
 • Hoger ranken in de zoekresultaten
 • Verhogen van het verkeer naar je website
 • Verkrijgen van meer backlinks naar pagina's met embedded video's
 • Conversies verbeteren
 • Krijg meer 'opens' en klikken op je e-mails die worden verzonden
 • Boost shares op sociale media

 

Videomarketingstrategie

Hoewel een van de beste manieren om met video te beginnen, gewoon erin duiken en video-content maken, is het belangrijk om na te denken over de grotere strategie die je gebruik van video stimuleert.

Je videomarketingstrategie geeft antwoord op belangrijke vragen zoals:

 • Wat zijn je videomarketingdoelen?
 • Wie is de doelgroep die je video-content zal bekijken?
 • Wat voor soort video's ga je maken om ze te bereiken?
 • Hoeveel ga je uitgeven aan het maken en verspreiden van video's?
 • Wie is verantwoordelijk voor het maken van video's?
 • Hoe passen video's in je andere marketingcampagnes, account based marketingstrategie en/of lead generatie-tactieken?
 • Op welke kanalen ga je je video's embedden, delen en anderszins distribueren?
 • Hoe ga je de prestaties van je video's meten?
De antwoorden op al deze vragen zullen van organisatie tot organisatie verschillen, op basis van je grotere doelen als bedrijf en andere tactieken om ze te bereiken.

Het soort video's dat je maakt (of uitbesteedt), hangt af van je doelgroep en waar ze hun tijd doorbrengen.

Bij het maken van je strategie moet je ook nadenken over wie video gaat gebruiken. Je marketing-, verkoop-, ondersteunings- en klantenserviceteams (bijvoorbeeld) zullen allemaal verschillende video's willen voor verschillende doeleinden.
 

Verhalen vertellen over videomarketing

 
Het is een bekend cliché dat een foto meer zegt dan duizend woorden. Maar stel jezelf de vraag, als dat waar zou zijn, hoeveel zou een minuut video dan waard zijn?

Visuals trekken mensen naar binnen, maar het verhaal zorgt ervoor dat ze blijven totdat het scherm zwart wordt. En de sleutel tot meeslepende verhalen is emotie. Als je ervoor kunt zorgen dat je kijkers een emotionele band met je video krijgen, heb je mensen die veel meer geneigd zijn om nog een video en nog een te bekijken.

Maar hoe maak je emotioneel contact met mensen? Allereerst is het belangrijk om te onthouden dat het niet de enige manier is om je kijker met tranen in de ogen te laten kijken om hun emotionele zelf te betrekken.

Bedenk hoe je geluk, verdriet, angst of zelfs woede kunt oproepen door middel van het vertellen van video's . Dit zijn de emotionele reacties die tot actie leiden .

Gelukkig zijn er enkele praktische tips voor het vertellen van verhalen die je een voorsprong kunnen geven:
 • "Make viewers smile' en ze komen zeker terug
 • Wees creatief - mensen verrassen is zeker een manier om hun humeur te verbeteren
 • Vertel een compleet verhaal, een met een begin, een midden en een einde
 • Vertel kijkers niet alleen iets, TOON ze het
 • Neem de tijd om een ​​concept te bedenken dat echt hout snijdt
 • Vertel één verhaal goed - probeer niet meerdere verhalen in één video te proppen
 • Houd je video's kort en krachtig
Hoewel het verleidelijk kan zijn, zul je merken dat je video's het vaak het beste doen als het verhaal niet over jou gaat. Want wie vindt de persoon op het feest leuk die alleen over zichzelf praat? (Niemand, dat is een feit.)


Stijlen en soorten video's

 
Er zijn VEEL verschillende soorten video's om uit te kiezen en een lange lijst met videostijlen waarin je ze allemaal kunt maken, wat zorgt voor bijna eindeloze combinaties.

Als het op stijlen aankomt, denk dan aan:
Dan zijn er nog de videotypes. Oh sorry, de soorten! Er zijn negen belangrijke die elk bedrijf zou moeten overwegen om te maken.

Essentiële soorten video zijn onder meer:

Elk videotype heeft een ander doel en past in een ander deel van de marketingtrechter. De meest populaire voor videomarketing zijn demo's, how-to's, uitleg en webinars, volgens Vidyards jaarlijkse videobenchmarkgegevens .

 

Videodistributiekanalen

Video is overal. Dat betekent dat je het ook vrijwel overal kunt delen.

Als het gaat om populaire online videodistributiekanalen , kun je vrijwel niet fout gaan met je website. Maar het is verre van je enige keuze.

Populaire plaatsen om video te gebruiken zijn onder meer:

Als het gaat om het delen van video-content, zijn de meest populaire kanalen website, sociale media en YouTube, volgens Vidyards jaarlijkse videobenchmarkgegevens.

Download benchmarkrapport 2021 Vidyard


Video-SEO

Je hebt deze waarschijnlijk al eerder gehoord: 's werelds grootste zoekmachine, Google, bezit de op een na grootste zoekmachine: YouTube.

Maar wat zegt dat over het belang van zoekmachineoptimalisatie voor video (ook wel video-SEO genoemd)? Heel veel eigenlijk. Zoals altijd keek Google vooruit toen ze YouTube in 2006 kochten. Naar verwachting zal video in 2022 maar liefst 82% van al het internetverkeer voor hun rekening nemen en daar zijn we vandaag goed naar op weg.

Google neemt steeds vaker video's op in zoekresultaten, zelfs wanneer zoekopdrachten niet expliciet om video vragen. Wanneer video's in de hoofdresultaten verschijnen (en niet alleen op het tabblad 'Video's'), staan ​​ze meestal bovenaan de pagina. Het is dus logisch dat het hebben van video-content je kansen vergroot om hoog op de pagina's met zoekresultaten van zoekmachines (SERP's) te verschijnen.

Kortom, als je nadenkt over SEO voor je website, moeten je video's deel uitmaken van de vergelijking.

Video's kunnen de SEO van je site zelfs verbeteren, maar niet als je YouTube-video's insluit (het gebruik ervan op je site helpt YouTube eigenlijk alleen maar).

Maar dat betekent niet dat je YouTube moet negeren. Ver van. Het is een krachtig platform voor vindbaarheid (en YouTube-video's doen het meestal goed in SERP's om op te starten). Gebruik YouTube naast een videoplatform voor bedrijven (of zelfhosting) om van beide te profiteren.

Zorg er wel voor dat je niet op beide plaatsen exact dezelfde titel en andere metadata gebruikt. Dubbele content kan je inspanningen schaden.

 

Video optimaliseren voor zoeken

Maximaliseer je video-SEO door ervoor te zorgen dat je video's alle juiste metadata hebben zoals:

 • Titel
 • Omschrijving
 • Tags
 • Omliggende tekst
 • Vertaling

 

Video voor de generenen van vraag

Video kan veel meer doen dan alleen aandacht trekken, het kan ook leads aantrekken en converteren, waardoor het een krachtige aanvulling is op je strategie voor het genereren van vraag.

Maar… hoe kun je video voor het genereren van vraag gebruiken?

Op. Zo. Veel. Manieren.

Voeg video toe aan je startpagina, productpagina's en landingspagina's om de aandacht te trekken en actie te stimuleren. Maak gebruik van in-video formulieren om leads te genereren. Gebruik video-CTA's om kijkers naar waardevolle activiteiten en andere conversiepunten te leiden. Gate hoogwaardige video-content (zoals webinars) om leads vast te leggen. Voed potentiële klanten met boeiende video-e-mail content.

Maar dat is niet alles.

Je kunt je videohostingplatform ook integreren met je marketing automation platform (MAP) en klantrelatiebeheersysteem (CRM) om videoweergave-gegevens op te nemen in prospectprofielen en videoweergaven op te nemen in je leadscore- en kwalificatieprogramma's.

 

Video als op account-based marketingtactiek

Account-based marketing (ABM) -programma's gedijen op effectieve targeting en personalisatie. Video kan bij beide helpen.

Naar schatting ontvangen kantoormedewerkers elke dag 121 e-mails . Trek de aandacht van target accounts door gepersonaliseerde video te gebruiken om op te vallen. Mensen zijn 5x meer geneigd om een gepersonaliseerde videoboodschap te gebruiken dan met een traditionele op tekst gebaseerde e-mail.

Focus op het delen van video-content die is aangepast aan de branche, geografie of zelfs een specifieke organisatie van de doelgroep. Geef je e-mailmarketing een boost en zorg voor het targetten van accounts door video te gebruiken. Stuur videokaarten - een fysieke kaart met een klein scherm met een video naar keuze vooraf geladen - naar de kantoren van potentiële klanten. Geef gerichte advertenties weer voor individuen binnen een target account en stuur iedereen die doorklikt door naar een aangepaste content-hub met video-content die uniek is voor hun behoeften.

Tag ondertussen je verkoopteam om hun bereik te coördineren terwijl u accounts target met marketingcontent. Laat vertegenwoordigers persoonlijke, één-op-één video's sturen om individuen van het doelaccount in gesprek te laten gaan. Overweeg ook om door marketing geproduceerde video's te maken die het verkoopteam kan aanpassen met behulp van realtime personalisatie . Dit kan helpen om je ABM-programma gemakkelijker op grote schaal uit te voeren.

Video voor ABM geeft je ook een voorsprong in de vorm van inzichten. Verkopers kunnen video-betrokkenheids gegevens gebruiken om hun activiteiten te prioriteren, en binnen enkele minuten nadat ze contact hebben opgenomen, hot leads vinden die het meest geïnteresseerd zijn in je product, in plaats van tijd te verspillen aan lauw warme prospects.

Video Analytics and Video Marketing ROI

In 2020 meldde 73% van de bedrijven dat ze een of andere vorm van video-analyse gebruikten om de effectiviteit van hun video-content te meten. Als je de prestaties van je video-content niet bijhoudt en ervan leert, loop je het risico dat je geen focus meer hebt.

Videodata kunnen veel inzicht geven. Terwijl je meestal alleen kunt aangeven of iemand meer traditionele content formats heeft bekeken of gedownload (zoals eBooks en whitepapers), kun je gedetailleerde informatie voor video ophalen over de mate van betrokkenheid, zoals hoe lang mensen hebben gekeken, welke delen ze opnieuw hebben bekeken en meer.

Videostatistieken om te bekijken:

 • Totaal aantal weergaven
 • Gegevens over aandachtsspanne
 • Totale klikfrequentie (CTR)
 • Doorklikratio voor links (klik CTR)

Wat je bijhoudt, is afhankelijk van je doelen voor elke specifieke video.

Als je kijkt naar de bijdrage van video aan bredere programma's en doelen, kijk dan zeker naar metingen zoals het genereren en kwalificeren van leads, bijdrage aan pijplijn en het gegenereerd van inkomsten.

Hot tip

Om de echte waarde van videomarketing voor je organisatie te laten zien, moet je doelen stellen voor je videoprogramma die aangeven hoe het bijdraagt ​​aan de grotere strategie van het bedrijf en key performance indicators (KPI's)

 

Je kunt enkele videostatistieken krijgen van de plaatsen waar je je video's deelt, zoals YouTube en sociale-mediakanalen. Als je echter een volledig beeld wilt krijgen van de prestaties van je video-content, inclusief de impact op grotere zakelijke doelen, moet je een speciaal videoplatform gebruiken .

Oplossingen die voor bedrijven zijn gebouwd, kunnen realtime gegevens bieden die dieper ingaan op details, zoals hoe individuele gebruikers omgaan met elke video. Bovendien kunnen videoplatforms voor bedrijven (zoals Vidyard) worden geïntegreerd met de rest van je technische stack , inclusief je marketing automation platform (MAP) en/of CRM-systeem (Customer Relationship Management), zodat je gegevens kunt doorsturen naar de plaatsen waar je al bezig bent met je rapportage.

Video kan veel voor je bedrijf betekenen, als je het op de juiste manier gebruikt. Neem de tijd om na te denken over je strategie en waar video de grootste impact kan maken in je organisatie. Als je klaar bent om aan de slag te gaan, zoek dan naar een videoplatform waarmee je snel en eenvoudig je content kunt embedden, delen en beheren.

Download een PDF versie van de gids

 
Wil jij ook weten hoe je video kan inzetten?
 
Neem dan contact met me op!

 

Blog berichten

Gerelateerde artikelen.

Image of Hanno Driesser
Hanno Driesser

Hoe videogebruik veranderd ook in 2024 [Onderzoek 2023]

Video is nu belangrijker voor consumenten dan ooit tevoren. De jaarlijkse State of Video...

Read more
Image of Hanno Driesser
Hanno Driesser

Video Marketing Benchmarks voor 2021 [Infographic]

Deze infographic over video marketing belicht essentiële gegevenspunten uit het 2021 Video In...

Read more
Image of Hanno Driesser
Hanno Driesser

Een landingsspagina maken: 15 punten om dubbel te checken

- Leestijd 4 minuten -

Of je nu voor de eerste keer of de miljardste keer een landingspagina...

Read more